L’indesitjable estat del Camps Elisis de Lleida

/
35 views

El parc dels Camps Elisis de la ciutat de Lleida està situat al barri de Cappont. Es divideix en diferents àrees amb jardins d’estil francès i romàntic anglès alhora que conté construccions com el Palau de Vidre o la Font de la Sirena.

Si ens endinsem en aquests jardins i observem la façana del xalet modernista, anterior discoteca River, s’hi pot observar una placa datada a l’any 1909 on s’hi llegeix la següent inscripció: “Aquests jardins foren construïts l’any 1860, essent alcalde Patrici D. Manuel Fuster i Arnaldo, tots els lleidatans se faran dignes de si mateixos conservant-los i estimant-los com la joia més preuada de la ciutat.”

Tot  i ser una de les zones més visitades de Lleida fa anys que es troben en un estat de decadència. Donant una imatge lamentable de la ciutat.

Un fet interesant, que pot haver passat desaperçebut per la majoria de visistants, és la placa enganxada a la façana del xalet modernista , el qual molts anys enrere va ser la discoteca River de Lleida.

Després de més de  cent dotze anys des que els nostres avantpassats van penjar aquesta placa, hem fet cas omís al que ens demanaven. No hem conservat els Camps Elisis senyal que els estimem poc i evidentment tampoc els considerem la joia més preuada.

En l’actualitat els Camps Elisis són un cementiri d’estructures en desús  impregnades de graffitis, fonts plenes de brutícia,  escultures  fetes malbé i  zones enjardinades on falta plantar vegetació.  

Tan el xalet modernista com com el palau de vidre estan abandonats i en estat ruïnós, amb vidres trencats i peces que s’aguanten amb cinta aïllant.

El palau de vidre va ser construït el 1965 per proporcionar un espai  fidel cobert  al recinte  dels camps però, fa anys que ja no té un ús específic. Donades les condicions, s’han proposat enderrocar-lo  per poder recuperar l’estany projectat per Lluís Doménech l’any 1947.

L’estany  feia joc amb l’entorn  natural dels camps i incoporava  una glorieta clasicista de planta circular amb vuit columnes dòriques amb plaques decoratives que acullen instruments musicals, tot i que ara també acullen graffitis. 

Durant la nit  els Camps Elisis s’han convertit en un lloc fosc, abandonat i d’ambient sòrdid, una mostra de la deixadesa , del poc que es valoren i l’incivisme.

 Com a lleidatans i lleidatanes això ens hauria  de fer reaccionar. Perquè és inadmisible que un  espai viu, com aquest, estigui en runes. Tenint en compte que poques ciutat tenen un parc tan cèntric com aquest. 

Redactada per: Blanca Armengol, Alba Tarragó, Àssua Bellera i Gal·la Quintero.

Redactors juniors

close

El més recent