(Pexels)
(Pexels)
/

Perquè hauries de llegir?

Fet per: Martí Burguès, Sanu Montalbán, Laia Sangrà i Cel Tarragó

Fa unes setmanes vam llegir a classe el llibre de Fahrenheit 451 de Ray Bradbury. És una història on se’ns presenta un futur utòpic. Un dels trets característics de la societat reflectida al llibre és la censura, la crema de llibres. Llegir ens fa lliures, ens obre de ment, ens fa més adaptables al canvi. I per això hem decidit escriure aquest article sobre la importància de la lectura.

Hi ha qui pensa que a la lectura només cal dedicar-hi les estones perdudes, que es perd vida mentre es llegeix. Tanmateix, llegir és un tipus d’immersió cap a nosaltres mateixos, per tal d’esdevenir persones cultes, persones amb coneixements i amb profunditat, persones amb les quals tenir una conversa és interessant.

La veritat és que llegir és un beneficiós exercici mental. La lectura ens aporta la capacitat del pensament crític i confiança a l’hora de parlar i raonar. També ens ajuda a l’exploració de nous mons i conseqüentment millora la imaginació del lector.

Com diu Emili Teixidor, la lectura es pot considerar l’aliment que fa viure el cervell. Encara que la lectura sembla que formi part d’un procés innat a la nostra ment, llegir és una activitat antinatural. Té unes repercussions definitives al nostre desenvolupament intel·lectual. D’altra banda, el neuròleg i catedràtic de psicologia cognitiva, Stanislas Dehaene, afirma en el seu llibre ‘Las neuronas de la lectura’ que “la capacitat lectora modifica el cervell”.

La lectura té molts altres beneficis que no hem explicat, sent així la millora d’algunes habilitats socials com l’empatia, l’augment de la capacitat de concentració i a la vegada, el rendiment escolar, a més de protegir la memòria, contribuir a ser més feliç, a reduir l’estrès i a millorar les habilitats matemàtiques.

Per tant, ja que llegir estimula la nostra memòria i augmenta el nostre vocabulari veiem que és una eina molt potent per tothom. Atès a aquestes raons, és fonamental que des de ben joves les persones aprenguin a llegir i implementin el costum. La lectura és un hàbit que et fa més intel·ligent. Si ens hi fixem en un món sense llibres, com el de Fahrenheit 451, ens trobem una societat molt depriment i sobretot esclavitzada per la ignorància: són uns morts en vida. 

Redactors Juniors

, , ,
close