Font: Freepik
Font: Freepik

Troben sota el gel de l’Antàrtida el llegendari vaixell Endurance

Clàudia Terés, Clàudia Ruiz, Sanu Montalbán i Nicole Prousel

El passat mes de març van trobar el vaixell Endurance intacte més de cent anys després del seu enfonsament. Primer de tot, però, quin va ser aquest vaixell i per què és tan important? Amb aquest article mirarem de respondre a aquestes i altres de les preguntes que suscita el tema.

L’Endurance va ser el vaixell que Ernest Shackleton (figura clau de l’era heroica de l’exploració antàrtica) va fer servir per a l’Expedició Imperial Transantàrtica, coneguda com a Expedició Endurance, a l’Oceà Antàrtic de 1914 a 1916. L’objectiu d’aquesta era ser la primera a travessar per terra el continent antàrtic. Però va fallar. L’expedició no va aconseguir complir el propòsit inicial, tot i que és recordada com una història èpica d’heroisme i supervivència. 

El 18 de gener de 1915 la temperatura va caure en picat cimentant el vaixell dins el gel i així atrapat aquest va començar a anar a la deriva. Els expedicionaris van provar d’alliberar-se fins i tot van provar de serrar el gel amb les mans. La capa era massa gruixuda i sòlida i no van poder. A finals de febrer, finals de l’estiu antàrtic, la temperatura havia baixat a vint sota zero i començava a ser era evident que haurien de passar l’hivern allà. Van trobar maneres d’entretenir-se, com partits de futbol i hoquei damunt el gel, fins que els dies es van escurçar al màxim i la foscor els va engolir. El gel continuava acumulant-se aconseguint alçades de tres i cinc metres. L’Endurance finalment es va enfonsar sota el gel i les aigües del mar de Weddell el 21 de novembre de 1915. La tripulació del vaixell es va poder acabar salvant arribant a l’estació balenera més pròxima.

El passat 12 de febrer, l’Agulhas II, va sortir a la recerca del vaixell de Shackleton, i, en canvi, va trobar l’Endurance en un estat de conservació brillant, segons el que explica el director de l’exploració, Mensun Bound.  El vaixell va ser localitzat a 3.008 metres de profunditat a l’Antàrtida. 

Per poder conservar l’Endurance només es podrà documentar de diverses maneres, des de gravar-lo fins a escanejar-lo amb làsers de precisió, ja que està protegit com a monument històric sota el Tractat de l’Antàrtida de 1959 i, per tant, no s’ha pogut tocar res ni es podrà fer.

Aquesta va ser la segona expedició per trobar aquest vaixell. La primera es va dur a terme l’any 2019, la qual va fracassar, ja que el vehicle submarí utilitzat es va perdre.

En conclusió, com hem pogut veure, l’Endurance ha estat un vaixell important al llarg de la història, que per fi ha estat descobert després de romandre cent set anys a les profunditats del mar de l’Antàrtida. Aquest vaixell ha sigut conegut principalment per haver estat un dels únics vaixells on s’ha aconseguit salvar la totalitat de la tripulació a temperatures de vint graus sota zero. Podem dir que l’expedició duta a terme ha sigut una de les més exitoses d’aquest any, per no dir l’única.   

Redactors Juniors

, , ,
close